Implantointi

Hammasimplantti

Hammasimplantti implantti Helsinki Hammaslaakari

Implantteja on käytetty korvaamaan puuttuva hammas jo 1960- luvun puolivälistä asti. Implanttileikkaukset ovat sittemmin yleistyneet paljon ja niiden ensisijainen käyttötarkoitus on korvata puuttuva hammas, tehden hymystä taas eheänkokonaisen. Implantti porataan leukaluuhun, jossa sen annetaan luutua 3-6kk. Tämän jälkeen päälle asennetaan kruunu jonka myötä hoito on valmis. Implantti valmistetaan titaanista. Titaani on metalli jonka tiedetään sopivan hyvin kehon kudoksiin ja se on hyvä alusta luutumiselle. Useat kliiniset testit todistavatkin, että implantit ovat oikein tehtynä turvallinen ja lopullinen ratkaisu korvaamaan puuttuva hammas.

Miksi kannattaa ottaa implantti?

  1. Implantti näyttää ja tuntuu oikealta hampaalta


  2. Implantti toimii oikean hampaan tavoin, tehden ruokailusta ja hampaiden pesusta helpompaa

  3. Implanttihammas tukee viereisiä hampaita ja estää niiden kallistumista puuttuvan hampaan päälle

  4. Implanttiruuvi leukaluussa estää luukatoa, sillä puruvoima siirtyy implantoidusta hampaasta leukaluuhun ja täten auttaa luun muodostumista. Luun ylläpitäminen on tärkeää esimerkiksi kasvojen ja leukalinjan ylläpitämistä varten

  5. Mikäli kyseessä on esimerkiksi useamman yksikön hammas-silta, implanttiruuvi antaa sille tukevan kiinnitysalustan

Mistä implantti koostuu?

Implanttiruuvi on titaanista valmistettu ruuvi tai sylinteri pituudeltaan noin 8-16mm, joka asennetaan leukaluuhun porattuun reikään. Sylinterin päähän asennetaan pidike, johon lopullinen kruunu asetetaan. Titaani on valmistusaineena keholle kaikista parhaiten sopiva ja siihen on oman luun helppo tarttua. Luutumisprosessi vie 3-6 kuukautta, jonka jälkeen ruuvi on tarpeeksi vahvasti kiinni leuassa. Tämän jälkeen sylinteriin asennetaan kruunu ja hammas on valmis.

Kenelle implantin voi asentaa?

Hammasimplantin voi asentaa melkein kenelle tahansa. Kuitenkin on tiettyjä asioita, jotka pois sulkevat implantin asennuksen hoidon mahdollisten epäonnistumisriskien kasvaessa. Leukaluun tulee olla täysin kehittynyt, joten alle 18- vuotta täyttäneille implanttia ei voi suositella puuttuvan hampaan korvaamiseen. Suun tulee myös olla hoidettu ja reiätön, eikä suussa saa olla tulehduksia. Suun ollessa tulehdustilassa tulehdus voi ympäröidä implanttiruuvin leukaluussa ja aiheuttaa ennen pitkää irtoamisen. Implantin asentamisen jälkeen jatkuva kontrolli hammaslääkärisi tai erikoishammaslääkärin kanssa takaa onnistuneen implantoinnin. Mikäli kaikki edellä mainitut seikat ovat hyvällä mallilla, hammaslääkärisi keskustelee kanssasi varmasti implantoinnista. Tässä vaiheessa hammaslääkärin tulee varmistua vielä leukaluun kunnosta ja puuttuvan hampaan sijainnista ja asennettavien hampaiden määrästä.

Milloin implanttia ei voi asentaa?

Implantointi ei sovi henkilöille joilla leukaluuta ei ole tarpeeksi, eikä luusiirre ole mahdollista. Implantointi ei myöskään sovi henkilöille joilla on hoitamattomia tulehduksia (esim. parodontiitti) suussa, eikä:


  1. Hoitamaton diabetes


  2. Tietyt luustosairaudet


  3. Immuunijärjestelmän häiriöt


  4. Huumeiden käyttö

Tupakointi tulee myös ottaa huomioon, sillä tupakoijilla on huomattavasti suurempi riski implantin menettämiseen asennuksen jälkeen.

Mitä sisältyy implantointiin?

Tutkimus

Tutkimuksessa hammaslääkäri ensin tarkastaa suusi kokonaiskunnon, jonka jälkeen leuat kuvataan röntgen- ja kartiokeilatomografialla. Tällä tavalla hammaslääkäri näkee leukaluun muodon ja laadun kolmiulotteisesti sekä hermojen sijainnin. Implantti voidaan asentaa 3D- ohjatusti, jotta ruuvi saadaan asennetuksi millilleen oikeaan asentoon. Hammaslääkärimme työskentelevät viimeisintä teknologiaa käyttäen, joka takaa potilaalle mahdollisimman kivuttoman leikkauksen ja toipumisajan, sekä parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Implantin/implanttien asennus

Asennuksessa hammaslääkäri tekee pienen reijän ikeneen. Reijän kautta hammaslääkäri 3D- tulostetun ohjurin avulla poraa leukaluuhun pienen reijän reiän. Ohjurin avulla porattu reikä on täsmälleen oikean mittainen ja suuntainen väistäen suonet ja hermot.

Mikäli potilas tarvitsee luusiirrettä, hammaslääkäri avaa ientä enemmän kuin ohjurilla asennettaessa. Luusiirteen lisääminen lisää kustannuksia ja pidentää luutumisaikaa jonkinverran. Luusirrettä käytetään mikäli leukaluu on kärsinyt luukadosta puuttuneen hampaan kohdalla, tai leuan yläpuoliskossa leukaluu on liian ohutta poskiontelon kohdalla. Poskiontelon kohdalle luusiirteen lisääminen onnistuu usein suoraan implantille poratun reiän kautta, eikä aiheuta minkäänlaista kipua tai särkyä.

Kruunun valmistelu/valmistus

3-6 kuukauden kuluttua implanttiruuvin asennuksesta, hammaslääkäri tarkastaa luutumisen tilanteen. Kun leukaluu on tarpeeksi vahva tukemaan hammasta, voidaan kruunu asentaa ruuviin. Implantti 3D- skannataan tai vaihtoehtoisesti otetaan muotit suusta.

Kruunun tai sillan asennus

Kun hammaslaboratorio on saanut kruunun tai hammassillan on valmiiksi, hammaslääkärisi asentaa sen paikalleen ruuvaamalla. Hammaslääkäri varmistaa vielä ettei uusi hammas jää korottamaan ja tee purennasta epätasaista.

Mitä tarkoittaa luusiirre ja luuregeneraatio?

Luusiirteellä varmistetaan leukaluun riittävä paksuus ja korkeus implantin asentamiseen. Luusiirre on useasti eläinperäisestä lähteestä. Luusiirteenä käytetty materiaali mahdollistaa oman luun kasvun implantointi-alueellee. Luusiirrettä käytetään silloin, kun leukaluun kohta jolle implantti ollaan asentamassa on liian ohut tai matala. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi liian kauan puuttuneen hampaan alueelle kehittynyt luukato. Myös pitkään jatkuneet hampaan tulehdukset ja varomattomasti suoritettu hampaan poisto aiheuttavat luukatoa.

Kuinka kauan implantti kestää?

Implanttien elinkaari ulottuu jopa vuosikymmeniin asti. Oikeanlaisella omahoidolla ja säännöllisillä hammaslääkäri käynneillä ehkäiset ongelmat etukäteen. Vaikka implantti on asennettu terveeseen suuhun, jälkikäteen alkanut parodontiitti voi silti irrottaa asennetun implantin leuasta samalla tavalla kuin muutkin hampaat. Suosittelemme käyttämään vain tunnettuja ja luotettuja implanttimerkkejä, sillä mikäli implantin päällirakenne vaurioituu esimerkiksi trauman seurauksena kahdenkymmenen vuoden kuluttua, on tärkeää löytää siihen vielä varaosia. Hammaskiven poisto, jatkuvat tarkastukset ja onnistunut kotihoito takaavat sinulle kokonaisen, sädehtivän hymyn koko loppuelämäksesi!