Keramialla kestävät ja kauniit hampaat

By in

Suomalaisten suussa tikittää aikapommi – loppuun paikatut hampaat! Suomalaisessa hammashuollossa on kymmeniä vuosia keskitytty lyhytnäköisesti yksittäisen hampaan (tai vieläpä yksittäisen hampaan yksittäisen kohdan) korjaamiseen. Kokonaisuutta ajattelematta. Yleisesti suomalaisten hampaat ovat erittäin paikattuja.Suomalaisten suussa tikittää aikapommi – loppuun paikatut hampaat! Suomalaisessa hammashuollossa on kymmeniä vuosia keskitytty lyhytnäköisesti yksittäisen hampaan (tai vieläpä yksittäisen hampaan yksittäisen kohdan) korjaamiseen. Kokonaisuutta ajattelematta. Yleisesti suomalaisten hampaat ovat erittäin paikattuja.

Potilaan tullessa hammaslääkärin vastaanotolle valittamaan lohjennutta paikkaa hampaassa, on ratkaisuna usein uusi vastaava muovipaikka lohjenneen tilalle. Uusi paikka tulee todennäköisesti kestämään vielä vähemmän aikaa suussa kuin edellinen. Koska paikattaessa hammasta uudestaan, joudutaan lähes aina poraamaan hieman myös omaa hammasta. Oman hampaan osuus pienenee jokaisella paikkauskerralla ja lopulta jäljellä onkin enää vain hammasluun pintaan liimattuna oleva iso muovikokkare. Hampaaseen liimattu iso muovipaikka ilman mekaanista retentiota ei kestä kauan. Kohta on edessä onkin taas entistäkin suuremman lohkeaman korjaus. Ja tietenkin taas muovilla…

Muovi on paikkausmateriaalina esteettinen ja oikein käytettynä kestäväkin. Se on kuitenkin liian pehmeää isoihin korjauksiin ja kantamaan yksin koko purentarasitusta. Pehmeä muovi kuluu vuosien saatossa ja seurauksena on purennan madaltuminen. Madaltunut purenta voi vaikeuttaa syömistä ja aiheuttaa kipuja leukaniveliin ja puremalihaksiin. Lisäksi leuka vaikuttaa pienemmältä, suun mennessä syvemmälle kiinni. Tämä saa ihmisen näyttämään ikäistään vanhemmalta.

Toinen paikka-aineena käytetty materiaali on amalgaami. Metallin värinen amalgaami ei ole kovinkaan esteettinen paikkausmateriaali, mutta kestävä se on. Amalgaamipaikat eivät juurikaan lohkeile. Puolestaan hammas amalgaamin ympärillä lohkeaa sitäkin helpommin. Joten myös amalgaamin kanssa ajaudutaan samanlaiseen korjauskierteeseen ja ongelmiin kuin muovin kanssa.

ENNEN (kuvissa takahampaissa on jo keraamiset kuoret)

Hampaiden lohkeiluun on ratkaisuna keraamiset täytteet tai kuoret eli kruunut. Materiaalina käytetään keramiaa, joka on materiaalina erittäin kestävä ja esteettinen. Keramialla voidaan korvata suuri muovi- tai amalgaamipaikka tai siitä voidaan rakentaa kokonaan uusi kuori hampaaseen. Hammaslääkärin tulisikin ajoissa tunnistaa tilanne, jossa hammas ei enää kestä paikkaamalla, ja suositella potilaalle hampaan kruunuttamista tai paikkaamista keraamisella täytteellä. Ongelmaksi muodostuu usein kuitenkin hinta. Useimmilla vastaanotoilla hammaslääkäri joutuu tilaamaan uuden kuoren hampaaseen hammasteknikon laboratoriosta. Kokonaishinnaksi hampaan kruunuttamiselle voikin tulla jopa 1000 euroa.

Käytössämme olevalla uudella 3D-suunnittelulaitteella (Cerec), saamme kuoret ja täytteet valmiiksi yhdellä käynnillä. Lisäksi kustannukset voivat jopa puolittua perinteiseen menetelmään verrattuna. Ennen keraamisen täytteen laittoa hammaslääkäri poraa hampaista vanhat paikat pois ja muotoilee hiomalla jäljelle jäävän hampaan sopivaksi kruunutusta varten. Seuraavaksi hampaisto kuvataan suukameralla ja hampaan uusi kuori suunnitellaan tietokoneen 3D-suunnitteluohjelmalla. Tämän jälkeen 3D-tulostin valmistaa uudet kuoret muutamassa minuutissa. Uudet kuoret loksahtavat tarkasti hiotun hampaan päälle ja ne sementoidaan kiinni. Hampailla voi syödä heti kiinnittämisen jälkeen normaalisti.

ENNEN

JÄLKEEN (2 vuoden kuluttua)

Järkevän hinnan lisäksi Cerec mahdollistaa myös useamman kuoren valmistamisen samalla kertaa. Tällöin on mahdollista myös korottaa kulunutta purentaa vastaamaan purentakorkeutta, joka potilaalla oli ennen hampaiden kulumista. Myös etuhampaiden esteettisten kuorten, eli laminaattien, valmistaminen yhdellä käynnillä onnistuu kätevästi.

Varaa konsultaatioaika meiltä ja keskustellaan olisiko Cerecillä valmistettu kuori oikea vaihtoehto sinullekin!

Sakari Ebeling, HLL