Terveelliset kesäherkut voivat olla huonoja hampaille – lue hammaslääkärin vinkit!

Kesäjuomat Hedelmät Lasissa Kesä Aurinko Hammaslääkärin Vinkki

Suomen kesä on pullollaan herkullisia mansikoita, mustikoita ja muita marjoja. Torit ja terassit houkuttelevat ulos istumaan raikkaiden juomien ääreen. Kaikki elimistölle terveellinen ei kuitenkaan ole hampaille parasta. Hapan ruoka aiheuttaa hampaiden kiilteen kulumista ja reikiä.

Neutraali ph on 7. Peruslähtökohta on, että kun ruoka-aineen ph-arvo on alle 5,5, hampaan kiille alkaa liukenemaan. Myös hapon voimakkuus vaikuttaa. Alla muutamia kesäisiä vinkkejä kesän menoihin ja meininkeihin.

Hammaslääkärin vinkki: Syö juustoa raparperin jälkeen!

Raparperi on kohtuullisen hapanta (ph 3,1 – 3,4) ja esimerkiksi mansikka jopa vielä happamampaa (ph 2,4 – 3,5), vaikka mausta voisi toisin päätellä. Happamia ovat myös mustikat, karviaiset ja muut marjat sekä sitrushedelmät. Paras tapa katkaista happohyökkäys on syödä pala juustoa tai juoda maitoa, joka neutralisoi suun happoja. Hampaita ei sen sijaan kannata syöksyä heti pesemään, sillä hapon vaikutuksesta pesu voi kuluttaa niitä. Kannattaa odottaa ainakin puoli tuntia ruokailun jälkeen.

Monet luulevat, että jäätelö ei ole kovinkaan haitallista hampaille, sillä onhan sekin maitotuote ja sisältää  kalsiumia. Jäätelössä on kuitenkin paljon sokeria, joka reikinnyyttää hampaita. Kalsiumista ei ole paljon apua.

Kivennäisvettä, siideriä vai olutta?

Hampaille paras kesän janojuoma on vesi. Jos vaihtoehtona on tavallinen vesi tai hiilihapollinen kivennäisvesi, kannattaa valita tavallinen, sillä myös veden hiilihappo syövyttää hampaita. Siideri ja sokeriset limsat (esim. Coca-Cola ph 2,5) ovat erityisen huonoja koska ne sekä reikiinnyttävät hampaita että ovat happamia ja siten syövyttävät hampaita. Dieettijuomat ovat myös happamia, vaikkei niissä sokeria olisikaan.  Myös viinit ovat happamia, olut hieman vähemmän. Puhdas viina eli etanoli on neutraalia eli se on kaikkein parasta hampaille – mutta se tosin ei ole muulle elimistölle kovinkaan hyväksi!

Mutta nauti kesästä!

Parasta on nauttia kesästä ja kesän herkuista hyvällä omallatunnolla, kunhan syö kaikkea hyvää kohtuudella. Jos muistaa perusperiaatteet hampaiden hoidossa, kesäherkuilla hampaitaan ei saa pilattua.

Ruoka-aineiden ph-arvoja voit katsoa lisää täältä: http://blog.masalanhammas.fi/happamat-ruoat-ja-juomat-aiheuttavat-hammaseroosioita/

Aurinkoisia kesäpäiviä!

Hammaslääkäri Erkki Ebeling

Hammaslääkäri Erkki Ebeling

P.S. Kesän aukioloaikamme voit tarkistaa nettisivuiltamme ja Facebookista.

Vastaa