Tietoa hammashoidosta

 

Tässä osiossa esittelemme ammattikokemuksemme ja koulutuksemme pohjalta perustietoa yleisestä hammashoidosta.

Hampaiden harjaus

Hyvä hammasharja on sopivan pehmeä ja pieni, niin että se mahtuu puhdistamaan takimmaisetkin hampaat ienrajaan asti.

Harjaa hampaasi aamulla ja illalla. Illalla harjaus on erityisen tärkeää. Tapa, jolla harjaat ei ole tärkeintä, mutta kaikkien kohtien puhdistaminen on. Hampaita ei kuitenkaan saa harjata liian kovakouraisesti.

Sähköhammasharja

Sähköhammasharja on kätevä apuväline. Sen etuja ovat pieni, pehmeä harjaosa ja sen tekemä tarkka liike. Sähköhammasharjallakaan ei saa painaa liikaa ikeniä vasten ja sen käytössä on muistettava, että se hoitaa harjausliikkeen. Sinun tehtäväsi on vain siirtää harjaosaa tasaisesti ympäri hampaita niin, että jokainen pinta tulee puhdistettua.

Hammastahna

Käytä aina fluorihammastahnaa, merkillä ei ole niin suurta painoarvoa. Hammastahnan fluori vahvistaa hampaita reikiintymistä vastaan ja sen puhdistavat aineosat pitävät hampaat valkoisina. Hammastahnaa riittää harjalle herneen kokoinen nokare.

Hammaslanka

Muista puhdistaa hampaiden välit hammaslangalla tai lankaimella. Jos ikenet vuotavat verta, älä lopeta lankaamista, vaan puhdista entistä paremmin. Ellei vuoto parane viikossa, kysy neuvoa hammaslääkäriltäsi. Tällöin hampaissasi on luultavasti hammaskiveä, joka täytyy poistaa, jotta ikenet voisivat parantua. Lankaustekniikassa on muistettava, että lanka painetaan hampaan kaulaa seuraten ientaskun pohjaan asti sekä nostetaan pari kertaa ylös ja alas. Tämän jälkeen lanka palautetaan ienrajan yläpuolella ja painetaan taas ikenen alle naapurihampaan kaulaa seuraten.

Puhdistuksen tarkistaminen

Tarkista tulos. Raikas suu ja sileinä kieleen tuntuvat hampaat ovat suun puhtauden merkkejä. Apteekista saatavilla väritableteilla voit tarkistaa, mitkä kohdat sinun tulisi puhdistaa vielä tarkemmin.

Kysy hammaslääkäriltä lisäohjeita. Nykyisin pieniä hampaan pinnassa (eli kiilteessä) olevia reikiä ei paikata, vaan ne pyritään pysäyttämään ehkäisevällä hoidolla. Pieniä reiänalkuja on mahdotonta itse huomata ainakaan hampaiden väleistä. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa ja röntgenkuvissa. Näin voi välttyä monen reiän paikkaukselta.